ΕλληνικάЛісты і зваротыХРЫСЦІЯНСКАЯ ВІЗІЯ

Δήλωση της ομάδας «Η Χριστιανική οπτική» σχετικά με την επίθεση κατά της Ουκρανίας και συμμετοχής του καθεστώτος του Λουκασένκο σε αυτήν.

Belarusian inter-Christian association, created during peaceful protests of 2020.
Information about the «Christian Vision».
Founding statement of the «Christian Vision» Working Group.
The mission of the «Christian Vision».

Przeczytaj po polsku Read in English Читати по-українськи Читать на русском Deutsch Leggi in italiano Беларуская

Σήμερα το πρωί το καθεστώς του Πούτιν πραγματοποίησε την πολεμική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Ένα από τα πλαίσια αυτής της επίθεσης έγινε το έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Εμείς, ιερείς, θεολόγοι και δραστηριοποιημένοι λαϊκοί της Ορθόδοξης, Ρωμαίο- και Έλληνο-Κσθολικής, Αγγλικανικής και των Ευαγγελικών Εκκλησιών αποφασιστικά κατακρίνουμε την επίθεση του καθεστώτος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Είς τό όνομα του Ιησού Χριστού ζητούμε να σταματήσει η πολεμική επίθεση!

Είμαστε αγανακτισμένοι από τις αντισυνταγματικές ενέργειες του καθεστώτος του Λουκασένκο για την παροχή του εδάφους της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για την πραγματοποίηση της πολεμικής επίθεσης του στρατού του ξένου κράτους κατά της τρίτης χώρας. Απαιτούμε την άμεση έξοδο των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Λευκορωσίας και την λήψη όλων των μέτρων για την αποτροπή της συμμετοχής των Λευκορώσων στρατιωτών στην επίθεση. Είς τό όνομα του Ιησού Χριστού εμείς ευλογούμε τον κάθε Λευκορώσο και Ρώσο στρατιώτη ο οποίος αρνείται να συμμετάσχει στην πολεμική επίθεση.

Είπεν ο Χριστός: «μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ θεοῦ κληθήσονται.» Με την παροχή του εδάφους στο στρατό ξένης χώρας η οποία επιτέθηκε σε αδελφικό λαό ο Α. Λουκασένκο παραβίασε όχι μόνο το Σύνταγμα της Λευκορωσίας αλλά και την εντολή του Χριστού. Ο σφετεριστής όχι μόνο ξεκίνησε την τρομοκρατία κατά του λαού της Λευκορωσίας, αλλά και ανάγκασε τον λαό στην αδελφοκτονική αμαρτία του Κάιν. Το χτύπημα που στράφηκε στην καρδιά του αδελφικού λαού από το έδαφος της Λευκορωσίας βεβήλωσε την γη μας και το εκχυμένο αίμα βοά εκ της γης.

Εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη προς το λαό της Ουκρανίας ο οποίος αυτήν την στιγμή αναγκάζεται στην ένοπλη άμυνα εναντίον της ξένης εισβολής. Μαζί με τους χριστιανούς της Ουκρανίας προσευχόμαστε για την όσο δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης. Προσευχόμαστε για όλους τους αθώους που έπεσαν θύματα, διότι η ζωή και η αξία του καθενός αποτελεί δώρο του Θεού. Η καταπάτηση του δώρου αυτού είναι αμαρτία ενώπιον του Θεού, του Δημιουργού και του Πατέρα όλων των ανθρώπων. Επικαλούμαστε την προστασία σε κάθε πόλη και οικισμό που δέχεται την επίθεση.

Ζητάμε από τους εκκλησιαστικούς ηγέτες της Ρωσίας και Λευκορωσίας να υψώσουν την αυθεντική τους φωνή για την προστασία της ειρήνης, να κατακρίνουν την επίθεση, να επικαλέσουν τις αρχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας να σταματήσουν τις πολεμικές ενέργειες και με κάθε μέσο να αποκαταστήσουν τις ήδη υποβληθείσες ζημιές.

Καλούμε την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα στη προσευχή και την αλληλεγγύη, στην υποστηρίξη των ειρηνοποιών προσπαθειών για την σταμάτηση την πολεμικής επίθεσης.

Απευθυνόμαστε προς τον Παντοδύναμο Θεό, τον Κύριο της ιστορίας των λαών και τον Προστάτη της ζωής των ανθρώπων και κάθε πνοής. Κύριε, απέστειλον ημίν την ειρήνη της Βασιλείας Σου όπου δεν σηκώνεται κανένα σπαθί. Ευλόγησον ημας να ακολουθήσουμε την διδασκαλία της δικαιοσύνης και της αγάπης Σου. Να θεραπεύσει το Πνεύμα Σου τις πληγωμένες από το μίσος καρδιές, να φωτίσει την επισκοτισμένη από την κακία διάνοια, να ξυπνήσει την συνείδηση που έχασε την ικανότητα διάκρισης του καλού και του κακού.

Ικετεύουμε για την ειρήνη!